Basismaterialen voor Sensorisch Spel

Gepubliceerd op 28 januari 2024 om 10:42

Blog geschreven door Eleni Festen @eerstehulpbijspelen

Sensorisch spel prikkelt de zintuigen van je kind en werkt ontspannend en kalmerend. Het is goed voor de fijne motoriek en elke kind geniet ervan met volle teugen. In deze blog geven we graag een hoop inspiratie voor basismaterialen die je kan gebruiken voor sensorisch spel.

 

Om te starten met sensorisch spel heb je een speelbak en vulling nodig. Welke opties er zijn, lees je hieronder. Wil je meer weten over de voordelen van sensorisch spelen? Lees dan de blog: Ontprikkelen door sensorisch spel

Een Speelbak.

Een houten speelbak, bijvoorbeeld de speelbak van Grennn of van Alexander is geschikt voor droge basismaterialen. Voor natte  basismaterialen kies je liever voor deze stevige en multi-inzetbare playTRAY van Inspire My Play of de prachtige Tray Play met siliconen deksel in de kleuren Salie en Zacht Blauw.

Grennn - Speelbak Groot en Klein.

Beide met optie voor een deksel.

Invitation to Play - PlayTRAY.

Met deksel en 6 bakjes.

Alexander Toys - Speelbak Groot en Klein.

Beide met deksel.

Jellystone Designs - Tray Play.  Met siliconen deksel in de kleuren Zacht Blauw en Salie.

Diverse vullingen voor in de speelbak. 

Speelrijst

Speelrijst is ongekookte rijst en is er in allerlei verschillende kleuren. Het past daarom in ieder thema. Blauwe rijst met een paar houten zeedieren erin verandert in de fantasie van ieder kind in de oceaan. Rode en groene speelrijst brengt het thema Kerstmis tot leven. Speelrijst kan na gebruik weer eenvoudig op een droge plek opgeborgen worden in een papieren zak of bakje.

Foto van Invitation to Play

Kinetisch zand

Magisch zand, speelzand, kinetisch zand; allemaal termen waarmee hetzelfde bedoeld wordt. Waar gewoon zand door je vingers heen glijdt, is kinetisch zand een soort zand dat alleen aan zichzelf plakt. De handen van je kind, meubels en kleding worden dus niet vies door het zand. Voor een goedgevulde speelbak is 2 tot 3 kilo kinetisch zand nodig.

Sensorische speelparels

Deze gekleurde kikkererwten zijn een fantastische basis voor sensorisch spel. Laat je kind zijn fantasie gebruiken en creëer geweldige speelwerelden. Sensorische speelparels lenen zich perfect voor gebruik in combinatie met een pincet en een bakje. De pincetgreep oefenen is de voorloper op leren schrijven. Spelenderwijs kan je dit al laten terugkomen in een sensorische speelbak.

Sensorisch waterparels

Waterparels worden ook wel orbeez of waterbeats genoemd. Het zijn hele kleine balletjes die groeien zodra je ze in water legt. Ze worden tot wel 150 keer zo groot. Waterparels bieden eindeloos plezier door te sorteren, voelen, stuiteren, tellen, en nog veel meer. Door de waterparels na gebruik te laten drogen, kunnen ze keer op keer gebruikt worden.

Gekleurd water

Niet alleen in bad gaan maak je extra leuk met deze kleurtabletten, maar ook sensorisch spel krijgt een nieuwe ervaring. Zet eens bakjes met verschillende kleuren water neer en laat je kind de kleuren mengen. Geel en rood maakt oranje, blauw en geel maakt groen. Magisch!

Slijm

Als er iets is wat bijna alle kinderen fantastisch vinden, dan is het slijm. Dit slijm prikkelt meerdere zingtuigen, want naast een heerlijk gevoel heeft het ook een lekkere geur. Het kneden van slijm is goed voor een concentratie en is rustgevend. En niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen!

Klei

Kleien is heel erg leuk en hartstikke goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het traint namelijk de spieren in de handen die ook nodig zijn om te leren schrijven. Klei kan je kneden, je kan het rollen tussen je vingers, je kunt ermee stempelen of bouwen. En deze klei ruikt ook nog eens lekker.

Scheerschuim

Spelen met scheerschuim is hartstikke leuk. Het is een leuke basis voor een winterthema (sneeuw). Omdat scheerschuim redelijk stevig is, kunnen kinderen hierin ook oefenen met het maken van letters met hun vinger. Ook kun je hier foamschuim perfect voor gebruiken. 

Foto van Invitation to Play

Playmais

Playmais is geweldig voor jonge kinderen doordat het wat groter is. Het is gemaakt van mais en voedingskleurstof, waardoor het niet erg is als er per ongeluk een in de mond verdwijnt. Het is wel belangrijk dat het droog blijft, want door vochtige handen blijft het aan elkaar plakken.

Pompons

Pompons zijn, net als de speelparels, perfect om te gebruiken in combinatie met een pincet en bakjes. Ze zijn er in verschillende kleuren en groottes en voelen heerlijk zacht. Witte pompons kunnen sneeuw voorstellen, groene werken perfect in een bosthema en blauw pompons stellen de zee voor.

Foto van Invitation to Play

Eetbare alternatieven

Stopt jouw kind nog veel in zijn of haar mond? Probeer dan een van de volgende taste safe (eetbare) vullingen voor de sensorische speelbak:

Gemalen crackers

Doe een paar crackers in de blender en je hebt een mooi eetbaar alternatief voor speelzand.

Chia slijm

Deze basis heeft wat voorbereiding nodig. De avond van tevoren doe je chiazaad in water, mengt het en zet het in de koelkast. Hierdoor ontstaat een soort slijm dat heel bijzonder voelt aan de handen van kinderen.

 

Havermout

Voor de allerkleinsten is havermout leuk om te gebruiken als basis. De structuur voelt bijzonder en je dreumes kan veilig ontdekken met zijn handen hoe het voelt.

Foto van Invitation to Play

Kokosrasp

Zo simpel, maar zo leuk. Kokosrasp is heel leuk om te gebruiken als basis van een wintertafereeltje. De kokosrasp stelt sneeuw voor en met een aantal dieren, een schepje en bakje tover je een heel leuke small world play op tafel voor je kind.

Aquafaba

Aquafaba is het vocht dat in een blik kikkererwten zit. Als je het even opklopt met een mixer ontstaat een heel luchtig mengsel dat zich heel goed leent voor sensorisch spel. Door er daarna nog voedingskleurstof aan toe te voegen, kun je het in elke gewenste kleur maken. 

Cloud dough

Cloud dough is een mengsel van bloem en (plantaardige) olie. De verhouding is 8:1, dus 8 kopjes bloem en 1 kopje olie. Door dit te mengen ontstaat een heel fijn en zacht materiaal.

Foto van Invitation to Play

Oobleck

Ken je oobleck al? Voor kinderen is dit een magische basis voor sensorisch spel. Oobleck verandert namelijk van vast naar vloeibaar en andersom. Het is een niet-newtoniaanse vloeistof. Dat betekent dat het hard is wanneer je er druk op uitoefent en vloeibaar is wanneer je dat niet doet. Je maakt het door 200 gram maïzena en 200 ml water, eventueel met wat druppels voedingskleurstof, te mengen.

Foto van Invitation to Play

Gekleurde spaghetti

In tegenstelling tot gekleurde rijst of pasta, moet je spaghetti wel eerst koken voor gebruik. Door voedingskleurstof te gebruiken in plaats van verf, is het veilig voor kinderen. Het vormt een prachtige basis voor sensorisch spel.

Foto van Invitation to Play

Topioca parels 

Stopt je kind heel af en toe nog iets in de mond? Dan zijn de tapioca parels een veiliger alternatief voor de sensorische waterparels. Deze parels lijken enorm op elkaar, maar de tapioca parels zijn eetbaar en veiliger voor kinderen.

Kook de parels 15 minuten. Door ze te koken in gekleurd water (voeg een paar druppels voedingskleurstof toe), worden het gekleurde parels. Goed laten uitlekken en ze zijn klaar voor gebruik in de playTRAY. Het kan dat de parels een beetje plakken. Dit kun je verhelpen door er een klein beetje water bij te doen. Met een extra bakje en lepeltje ben je klaar om te spelen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.