Ontprikkelen door Sensorisch Spel

Gepubliceerd op 22 oktober 2023 om 13:11

Blog geschreven door Eleni Festen @eerstehulpbijspelen

In een wereld vol schermpjes, speelgoed op batterijen en ander flitsend spelmateriaal is sensorisch spel een prachtig analoog antwoord. Door middel van sensorisch spel komen kinderen tot rust. Even ontprikkelen na een drukke schooldag of opvang, even “uit het hoofd” en bezig zijn met de handen. In deze blog leg ik uit wat sensorisch spel precies is en wat de voordelen ervan zijn.

 

Mkiddiez biedt allerlei materialen om te starten met sensorisch spel. Bekijk hier het aanbod.

 

Wat is sensorisch spel?

Sensorisch spel is spel waarbij een kind zijn of haar zintuigen gebruikt. Dit kunnen een of meerdere zintuigen tegelijk zijn: horen, voelen, zien, ruiken en proeven. Een kind gaat op ontdekkingstocht met zijn oren, handen, ogen, neus en ja… soms ook met de mond! Spelen in de zandbak is een bekende vorm van sensorisch spelen. Kinderen voelen het zand, is het hard of is het zacht, is het nat of is het droog? Ze scheppen het van de ene naar de andere kant. Heb je wel eens opgelet hoe gefocust een kind hiermee bezig kan zijn?

 

Ook in huis kan je sensorisch spel aanbieden, bijvoorbeeld in een houten of plastic speelbak. Door verschillende materialen toe te voegen, prikkel je de zintuigen van je kind. Het friemelen en voelen aan diverse materialen zonder dat het een doel heeft, helpt kinderen te ontspannen. Sensorisch spel is een vorm van open einde spel. Het doel en de functie ligt niet vast.

Producten: Speelrijst herfst (Grennn), vulvormen (Studio de Rijk), bakje klein (Mkiddiezz), lepel klein (The Twinning Company), vilten pompoenen (Mkiddiezz)

Voordelen van sensorisch spelen

Sensorisch spel kent ontzettend veel voordelen. De belangrijkste zijn:

  • Ontspanning
  • Ontprikkeling
  • Verbeteren van de fijne motoriek
  • Leren om probleemoplossend te denken
  • Stimuleren van de hand-oogcoördinatie
  • Het maakt creatief
  • Leren texturen kennen en herkennen

 

Het leuke van sensorisch spelen is dat het niet duur hoeft te zijn. Met wat bakjes en lepels uit je eigen kast komt je al een heel eind.

 

Leeftijd sensorisch spel

Sensorisch spel is al leuk vanaf de babyleeftijd. Het is wel belangrijk om materialen te kiezen die passen bij de leeftijd en ontwikkeling van je kind. Let vooral op of je kindje nog veel in zijn of haar mond stopt en of de materialen niet te klein zijn.

Producten: Kinetisch zand (Grennn), stempels voetstappen/pooldieren (Yellow Door), iglo (Yellow Door)

Aan de slag

De basis van een sensorische speelbak is vaak iets waaraan kinderen kunnen friemelen, wat ze kunnen kneden of wat te verplaatsen is, zoals:

 

Voor jonge kinderen die nog veel in hun mond stoppen, kun je kiezen voor speelzijde, sensorische zakjes, knisperdoekjes, water of playmais. Playmais is gemaakt van mais en voedingskleurstof, dus mocht er een in de mond verdwijnen, is dat niet erg. Je kan ook eetbare vullingen gebruiken, bijvoorbeeld gemalen krackers, chiazaad in water of havermout.

 

Vervolgens kan je de bak met het basismateriaal aanvullen met allerlei leuke extra’s, zoals schepjes, bakjes, poppetjes, houten of plastic dieren, vulvormen, stempels of voertuigen. Je kan het zo gek niet bedenken of het past bij sensorisch spel. Voeg niet te veel in een keer toe. Volg je kind in wat hij of zij nodig heeft. Veel jonge kinderen vinden kinetisch zand met een kleine graafmachine of een schepje en een bakje al voldoende. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer fantasiespel je zult zien. Laat je kind ook zelf materialen toevoegen. Zo ontstaat heel eigen spel.

 

Tip: leg een grote doek onder de speelbak. Als er wat naast valt, kan je het makkelijk weer opruimen.

Producten: Speelrijst Halloween (Mkiddiezz), zeef (Grennn), vilten pompoenen (Mkiddiezz), bakje klein (Mkiddiezz), lepel klein (The Twinning Company), speelrijst Griezelige Oogjes (Mkiddiezz), bakje hartje (souvernir uit Bali), beschilderde poppetjes (zelfgemaakt).

Themagericht werken

Sensorisch spel leent zich perfect om te werken met thema’s. Zo leren kinderen de seizoenen kennen, herkennen ze feestdagen of leren ze meer over een thema dat op dat moment in hun leven speelt. Een sensorische speelbak in het thema zomer kan je vullen met gevonden schelpen van het strand, in de herfst voeg je kastanjes toe, met dierendag voeg je houten diertjes toe en in het thema kleuren kies je bijvoorbeeld alleen gele items. Voor een kind dat van bouwvoertuigen houdt, kies je voor kinetisch zand en een kleine graafmachine of kiepwagen. Je kunt hier zelf je eigen fantasie de vrije loop laten, alles is mogelijk.

 

Laat je vooral inspireren door alle mooie items die Mkiddiezz verkoopt en geniet van het spel dat ontstaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.