Klein spel: groot plezier voor jonge kinderen

Gepubliceerd op 20 november 2023 om 16:45

Blog geschreven door Eleni Festen @eerstehulpbijspelen

Klein spel (ook wel small world play genoemd) is fantastisch voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Naast plezier biedt het kinderen ook veel andere voordelen. Het leert ze skills waar ze hun leven profijt van hebben. Wil je aan de slag met klein spel? Lees dan snel verder!

 

In de magische wereld van spelen is er weinig anders dat de verbeelding meer prikkelt dan klein spel. Dit creatieve spel biedt kinderen de kans om hun fantasieën tot leven te brengen in een kleine wereld. Ze kunnen hun eigen verhalen creëren en de wereld om hen heen op een veilige, speelse en leerzame manier ontdekken.

 

Wat is klein spel (small world play)?

Klein spel (small world play) is spel waarbij kinderen scènes uit de echte wereld naspelen. Het is een vorm van open einde spel waarbij kinderen een mini-wereld creëren met behulp van kleine poppetjes, dieren en allerlei materialen en objecten. Deze mini-werelden kunnen variëren van een eenvoudig poppenhuiskamertje of een schoenendoos tot complexe, themagebonden werelden op bijvoorbeeld de deksel van de Playtray. Wat ze gemeen hebben, is dat ze kinderen uitnodigen tot spelen, ontdekken en leren in een kleine, veilig, gecontroleerde omgeving. Denk bij themagebonden werelden bijvoorbeeld aan het thema strand of kamperen in aanloop naar de zomervakantie. Of aan een sneeuwlandschap in de winter.

Producten: PlayTRAY (Inspire My Play), sneeuw (Zimpli Kids), iglo (Yellow Door), dieren Antartica (Safari LTD)

De voordelen van klein spel

Klein spel heeft, naast dat kinderen er enorm van genieten, tientallen voordelen. De belangrijkste zijn:

 

  1. Creativiteit en verbeelding

Een van de grootste voordelen van klein spel is dat het de verbeeldingskracht van kinderen aanspreekt. Ze verzinnen hun eigen verhalen en brengen de personages tot leven in hun kleine wereld. Of het nu gaat om het creëren van een sprookjesbos voor kabouters, een boerderij voor houten dieren (bijvoorbeeld die van Wudimals) of een stad vol speelgoedauto’s, de mogelijkheden zijn eindeloos. Kinderen hebben de vrijheid om de regels te bepalen, wat hun creativiteit bevordert en hen aanmoedigt om out-of-the-box te denken.

 

  1. Sociale ontwikkeling

Klein spel biedt kansen voor rollenspel, waardoor kinderen verschillende rollen aannemen en zo sociale situaties kunnen naspelen. Ze kunnen dialogen tussen poppetjes of dieren voeren, samenwerken of zelfs conflicten oplossen. Dit bevordert de sociale vaardigheden, zoals communicatie, samenwerking en empathie. Kinderen leren zich inleven in anderen, wat hen helpt in hun verdere leven.

 

  1. Sensorisch spelen

Klein spel gaat verder dan alleen de verbeeldingskracht: het bevat ook sensorisch spel. Kinderen ontdekken verschillende texturen en materialen, terwijl ze hun kleine wereld bouwen. Of het nu gaat om het voelen van gras (groene doek) waar de houten dieren opstaan of het horen van het geluid van de speelgoeddieren die een rivier oversteken, door deze ervaringen prikkelen de zintuigen.

 

  1. Leerzaam

Klein spel is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Je kan het aanpassen aan de leeftijd en interesses van je kind, waardoor het ook educatief inzetbaar is. Kinderen leren over ruimtelijk indeling, oorzaak en gevolg en het begrijpen van de wereld om hen heen. Ze vergroten hun kennis over onderwerpen zoals dieren, natuur, steden en geschiedenis, terwijl ze heerlijk spelen.

Producten: speelmat paddenstoelen (Papoose Toys), houten egel (Wudimals), houten konijn (Ostheimer), kabouters (Grapat), vilten pompoenen (Mkiddiezz)

Starten met klein spel

Het opzetten van een kleine wereld voor klein spel is heel eenvoudig. Het begint met het verzamelen van de juiste materialen, zoals kleine poppetjes, materialen voor een landschap en andere objecten. De boerderijset van Playmobil of muisjes van Het Muizenhuis zijn een mooi voorbeeld. Maar ook een groene lap stof met houten dieren spreken enorm tot de verbeelding. Laat de kleine wereld aansluiten bij de interesses van je kind. Je kan ook denken aan het werken met thema’s, zoals seizoenen of feestdagen. Kinderen kunnen hun kleine wereld bouwen op een tafelblad, in een houten speelbak, in de deksel van de playtray, in de zandbak of zelfs buiten in de natuur.

 

Dus, laat je verbeelding de vrije loop en laat kleine werelden tot leven komen! Veel plezier!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.